lauantai 3. toukokuuta 2014

Vähän hiusväreistä

Mitä tehdä, kun lapsi kinuaa sateenkaari-tukkaa? Asia on tietenkin jokaisen omassa päätännässä, mutta ajattelin kirjoittaa pienen infopaketin väreistä, joita yleisimmin käytetään. Eli mitä niissä väreissä oikein onkaan:

 Ammoniakin tai vetyperoxidin tarkoitus on avata hiusta, jotta väriaine pääsee syvemmälle hiukseen ja muuttaa hiuksen omaa pigmenttiä. Tätä hapettumismetodia käytetään sekä kevyt-, että kestovärissä. Useammissa kevytväreissä osa väripigmenteistä on suoraväripigmenttejä jotka tarttuvat hiuksen uloimpaan pintakerrokseen sähköisesti.  Jos värin valmistuksessa joudut sekoittamaan kahta ainetta keskenään on kyseessä hapettuva väri, joka todennäköisesti ei lähde pois muutamassa pesussa.

Lisäksi yliherkkyyksiä saattavat aiheuttaa väreihin lisättävät hajusteet, joista allergisoivin lienee sitrus. Sitrushajusteet esim. shampoissa saavat meikäläisenkin päänahan kutisemaan.

Vastikään tehtiin tutkimus, jossa todettiin etenkin mustan värin vaikuttavan alle 16 -vuotiaiden vielä kehittymässä olevaan keskushermostoon. Tästä syystä kokopään värjäystä ei suositella alle 16 -vuotiaille. Nuoremmille turvallisempaa on siis värjätä suoraväreillä tai vain raidoittaa hiusta.

Mutta mites sitten suoravärit? Niistä tutuimpia lienee vapun sprayvärit tai "shokkisuoravärit", jotka eivät sisällä hapettuvia ainesosia. Suoraväri tarttuu vain hiuksen pintaan.  Jos vappuna tuli suihkittua tukkaan neonvärejä, jotka eivät sitten lähteneetkään pois pesussa, kannattaa ensi vuonna värin alle suihkuttaa ensin ihan tavallista lakkaa ja vasta sitten väriä. Näin väri lähtee varmemmin pois pestessä. Hätätapauksessa väriä kannattaa yrittää pestä pois syväpuhdistavalla shampoolla.
Suoraväri on siis yhtä vaarallista kuin hoitoaine, ellet satu olemaan allerginen jollekkin väriaineelle. Ihminen joka on allerginen vaikka punaiselle väriaineelle, ei yleensä voi syödä lainkaan esimerkiksi punaisia nallekarkkeja.

Tässä vielä kuivan aiheen piristykseksi Vilma-neidin vapputukka, joka on tehty äidin suostumuksella, suoraväreillä, jotka eivät ole kosketuksissa ihoon.Värikästä viikonloppua!

Hanna

2 kommenttia: