maanantai 8. heinäkuuta 2013

Hiukset ja aurinko

 Täällä on muutamaan otteeseen tiedusteltu hiusten aurinkosuojatuotteista ja koska asiakkaatkin usein kyselevät auringon haitoista hiuksille, ajateltiin aiheesta postailla. 

Onhan se auringon vaalentama biitsitukka aivan ihana (etenkin rannalla komian rusketuksen kanssa), mutta kannattaa silti edes jotenkin suojata kuontalo paahteisena päivänä. Hiuksissa kun ei ole minkäänlaista luonnollista puolustusmekanismia aurinkoa vastaan kuten iholla. Auringonvalon UV-säteily tuhoaa hiusten väripigmenttiä ja vaurioittaa niiden rakennetta. Auringossa (varsinkin käsitellyt ja vaalennetut) hiukset kuivuvat, haaroittuvat ja menettävät elastisuuttaan. Kesän tai reissun jälkeen väri on haalentunut sameaksi ja kiillottomaksi. Niinhän se menee, että mikään tuote tai litku ei pysty hiuksia täysin pelastamaan säteilyltä, mutta vaurioita voi koittaa minimoida ja ennaltaehkäistä oikeilla tuotteilla. 

Aurinkosuojatuotteet tekevät hiuksen pinnalle uv-säteiltä suojaavan kalvon, joka heijastaa säteilyä pois hiuksista. Tämä kalvo ei kuitenkaan pysty suodattamaan kaikkea säteilyä, vaan lähes täydellistä suojaa haluttaessa kannattaa suojata pää huivilla tai hatulla. Edellämainitut myös peittävät parhaiten hiuspohjan, joka kärähdettyään voi olla todella kipeä! Jakauksen kohdalle voi myös levittää ihan tavallista korkean suojakertoimen sisältävää aurinkovoidetta. Jos pidät hiuksia kiinni, kuluneimmat latvat on hyvä piilottaa nutturan sisään, sillä ne kuivuvat auringossa entistä enemmän. Meressä tai altaassa pulikoimisen jälkeen hiukset pitäisi aina huuhdella makealla vedellä, sillä suola ja kloori edesauttavat auringon haittavaikutuksia. 

kuva täältä


Aurinkotuotteita löytyy monelta eri hiustenhoitosarjalta ja niissä saattaa olla paljonkin eroja. Tuotteita hankittaessa kannattaa siis vertailla ja tutkia eri vaihtoehtoja, sekä kysellä myyjältä apua ja lisätietoa.
 
Aurinkosuojasuihkeet ja -voiteet suojaavat parhaiten hiusta auringolta, muodostamalla hiuksen pintaan niitä suojaavan kalvon. Ne myös estävät kloorin ja meriveden imeytymistä hiukseen. Tuote kannattaa laittaa jo kotona, ihan niinkuin aurinkorasva iholle. Teho hiipuu päivän mittaan, joten muista lisätä tuotetta tarpeeksi usein.

Shampoot puhdistavat hiukset hellävaraisesti kloorista, merivedestä ja muista hiuksiin kertyneistä mineraaleista sekä aurinkotuotteista. Ne kosteuttavat hiuksia ja suojaavat väriä. Jos tukkaa tulee lilluteltua paljon uima-altaassa, kannattaa pesuun käyttää välillä syväpuhdistavaa shampoota.

After sun hoitoaineet selvittävät, hoitavat ja kosteuttavat hiusta. Useat hoitsikat myös paikkaavat auringossa vaurioituneiden hiusten rakennetta ja antavat suojaa seuraavalle päivälle.

Tehohoidot ja naamiot korjaavat hiuksia auringon jäljiltä. Ne antavat kiiltoa sameaksi haalistuneelle värille ja rakennepaikkaavat vaurioita. Helli hiuksia tehokkammalla hoidolla noin kerran viikossa tai paahteisen päivän päätteeksi.

Hiuksiin jätettävät hoitoaineet ja seerumit silottavat haaroittuneita kuivia latvoja ja antavat kiiltoa. Pesun jälkeen helpottavat hiusten selvittämistä ja estävät takkuuntumista.

Myös joissakin muotoilutuotteissa on mukana uv-filtteri, josta on yleensä maininta purkissa. 


Auuuurinkoista viikkoa kaikille!

Beat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti