sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Hiuksesta

Siellä toivoiltiin postausta juurikin hiuksesta. No täältä tulee nyt sitten aika paljon asiaa juurikin hiuksesta ja sen hoidosta.

Hius

Vaikka hiukset ovat iso osa ulkonäköämme ja persoonaamme, niiden alkuperäinen tarkoitus ei suinkaan ole kaunistaa meitä, vaan suojata päätä uv-säteilyltä, kylmältä ja kolhuilta. Ne estävät myös liiallisen lämmön haistumista hiuspohjasta.  

Hius syntyy karvatupessa keratiinisoluista, jotka työntyvät ylös, kovettuvat ja kuolevat. Kaikki päänahasta ulos tuleva hius on siis kuollutta solukkoa, jossa ei ole verenkiertoa tai hermoja. Noin 90% hiuksesta on proteiinia (keratiini) ja loput vettä, mineraaleja, lipidejä ja hivenaineita. Hiuksessa on kolme päällekkäin olevaa kerrosta. Sisällä on ydin, jota päällystää kuitukerros ja näitä kahta suojaa uloimpana suomukerros. Hiusten pintakerros koostuu toistensa päällä olevista läpikuultavista sarveissoluista. Terveissä hiuksissa nämä solut ovat tiiviisti toisissaan kiinni, jolloin hiukset ovat kiiltävät ja heijastavat hyvin valoa. Kun hiusta rasitetaan kemiallisesti tai mekaanisesti, suomut turpoavat ja nousevat ylös, mikä tekee hiuksesta huokoisen ja kiillottoman. 

Sisimmällä olevalla ytimellä ei oikeastaan ole mitään sen suurempaa virkaa. Ohuimmilla vaaleilla hiuslaaduilla sitä ei välttämättä ole lainkaan. Keskimmäinen kuitukerros määrää hiuksen paksuuden ja elastisuuden. Sen solut myös sisältävät kahta eri melaniinipigmenttiä, joiden ansiosta hiuksessa on väri. Se olemmeko tummia vai vaaleita, riippuu näiden pigmenttien määrästä, eli mitä ememmän hiuksessa on melaniinia, sitä tumemmat hiukset ovat. Vaaleissa hiuksissa näitä pigmenttejä on vähemmän, jolloinka hius on jopa läpikuultava. Harmaantumisen voi selittää hiusten melaniinin vähentymisenä tai loppumisena. Kun hiukseen halutaan saada aikaan kestäviä värimuutoksia, vaikutetaan juuri kuitukerrokseen. Hiuksia vaaleantaessa melaniinia hapetetaan, jolloin sen väri muuttuu vaaleammaksi. Saman ilmiön tekee myös aurinko.

Kaikki mekaaniset (harjaus, föönaaminen, raudat, yms) tai kemialliset (värjäykset, rakennekäsittelyt, yms) käsittelyt vaurioittavat suomu- ja kuitukerrosta pysyvästi. Nämä vauriot eivät enää korjaannu, vaan hiukset  tarvitsevat ulkoista kosteutta ja proteiineja, jotta ne näyttäisivät taas terveiltä ja kiiltäviltä. Vaikka hius kestää paljon, ei se ihan loputtomiin käsittelyitä jaksa. Lämpömuotoilussa kannattaa käyttää lämpösuojaa, jotta hiusta vaurioitettaisiin mahdollisimman vähän. Hiukset eivät aina välttämättä heti oireile käsittelyistä, vaan aikojen saatossa kuluvat pikkuhiljaa. Kaksihaaraiset hiukset johtuvat kuitukerroksen halkeamisesta ja päälimmäisen suomukerroksen vaurioitumisesta. Ainoa keino päästä niistä lopullisesti eroon ovat sakset. 

Hius voi imeä vettä itseensä jopa kolmasosan omasta painostaan, joten märkänä se turpoaa ja venyy. Terve hius palautuu takaisin normaaliksi kuivuessaan, mutta kemiallisten käsittelyiden myötä sen palautumiskyky ja rakenne rikkoutuvat. Tällöin se ei palaudu enää yhtä hyvin, vaan jää lötköksi, haurastuu ja napsahtaa poikki. Velttoihin hiuksiin kannattaa käyttää rakennepaikkaavia tuotteita, jotka antavat niihin jämäkkyyttä. Märkä hius on paljon alttiimpi ulkoisille rasituksille ja vahingoittuu helpommin kuin kuiva, jonka takia niitä tulisi käsitellä kosteina varovaisemmin. Kannattaa esimerkiksi välttää tiukan ponnarin laittamista märkään tukkaan, jolloin hiukset katkeavat herkemmin. Pesun jälkeen hiukset täytyisi mieluummin puristella pyyhkeellä kuivaksi ja välttää rajua hankaamista.


Hiuslaadut

Hiukset poikkeavat toisistaan sen mukaan mitä rotua ihminen on. Muoto ja kasvutapa riippuvat yksilöllisistä perintötekijöistä ja geeneistä. Profiiliin vaikuttavat hiustupen muoto, kaarevuus ja koko.  Rakenteellisesti hiukset jaetaan kolmeen eri pääryhmään, joiden sisällä on tietenkin suunnattomasti eroja. Pohjoismaalainen hiustyyppi on väriltään vaaleahko, rakenteeltaan suora ja hento, tai luonnonkihara ja karhea. Se on halkaisijaltaan kaikista ohuin hiustyyppi. Jos hius poikkileikataan, se on yleensä soikean muotoinen. Aasialainen hiustyyppi on väriltään tumma ja rakenteeltaan paksu, suora ja jouhimainen. Aasialainen hius sisältää poikkeuksellisen paljon rasvaa, minkä ansiosta tämän tyypin hiuksilla on hyvä kiilto. Ne myös kasvavat nopeammin kuin muut hiustyypit. Poikkileikkaus on pyöreä. Afrikkalainen hiustyyppi on rakenteeltaan kuiva ja kihara. Poikkileikkaus on hyvin soikea ja litteä. Karvatuppi on kiertynyt, joten se tuottaa hyvin kiharaisen karvan.

Moni kiharat/luonnontaipuisat hiukset omaava ihmettelee, miksi latvat ovat haperoa, vaikka ne juuri leikattiin ja rautojakaan ei tule päivittäin käytettyä. Usein tämä johtuu hiuslaadusta ja monesti hius ei välttämättä edes ole niin huonossa kunnossa kuin miltä näyttää. Hiuksen rakenne vaan sattuu olemaan karhea, joka tekee latvoista ne korput ja vaikeasti hallittavat. Luonnontaipuisa koppura hius tarvitsee kosteutta, varsinkin jos niissä on paljon kemiallisia käsittelyitä. Silottavat shampoot vievät paksuista hiuksista pörröisyyttä ja pehmentävät hiuksen rakennetta. Jätettävistä hoitoaineista parhaimpia ovat seerumit, sillä ne lisäävät kiiltoa, antavat hallittavuutta ja vetävät harottavat latvat sileiksi.

Hiusten kasvu

Meillä kaikilla hiukset kasvavat hyvin yksilöllisesti. Nopeuteen vaikuttavat geenit, päänahan verenkierto ja homonit. Hius kasvaa aktiivivaiheen aikana kahdesta viiteen vuoteen (toisilla onnekkailla jopa 7 vuotta!). Tämän jälkeen seuraa muutaman viikon kestävä välivaihe. Hiuksen juuri paksunee ja irtoaa hiusnystystä, mutta pysyy vielä kiinni päänahassa. Lepovaihe kestää noin kolmisen kuukautta ja kun uusi hius alkaa kasvaa hiustupesta, työntää se vanhan hiuksen edeltään pois. Meidän jokaisen päästä lähtee päivittäin noin 50-100 hiusta, jotka ovat lepovaiheessa. Terveessä päänahassa on siis kokoajan osa hiuksista kasvuvaiheessa, osa välivaiheessa ja loput lepovaiheessa. 

Vauvalla on syntyessään noin 1100 hiustuppea neliösenttiä kohden. Iän myötä niiden määrä vähenee: 25-vuotiaana määrä on lähes puolittunut. Perintötekijät vaikuttavat siihen, kuinka pitkiksi hiukset voivat kasvaa. Ne joilla hiusten kasvuvaiheen pituus on lyhyt, eivät siis voi luonnostaan kasvattaa pitkiä hiuksia. Hiukset kasvavat vajaa puoli millimetriä päivässä ja sentistä puoleentoista senttiin kuukaudessa. Keskimäärin ihmisellä on 100 000 hiustuppea, eli vuoden aikana päänahasta pukkaa hiusta yhteensä noin 10-15 kilometriä. Naisilla hiusten kasvuvaihe kestää hieman miehiä kauemmin, eli naisilla on luontaisesti paremmat edellytykset kasvattaa hiuksistaan pitkät.
Tällä hetkellä mailman pisimmät hiukset omistava nainen on Kiinalainen Xie Qiuping. Hänen hiuksensa ovat peräti viisi metriä ja 6,25 senttiä pitkät. 
12-vuotiaalla Brazilialaisella Natasha Moraesilla hiukset kasvoivat 1,6 metrisiksi. Hän joutui käyttämään päivittäin aikaa 1,5 h pelkästään harjaamiseen. Tyttö sai lähes 4000 euroa myydessään kutrinsa hiustenpidennyksiksi.

Hiustenlähtö

Hiusten lähtö voi johtua lukuisista eri syistä. Vaiva voi olla tasaista, läiskittäistä tai paikallista. Vaikeat sairaudet ja lääkitys voivat vaikuttaa hiuksiin, kuten myös ravinto, stressi ja hormonit. Elimistöä kovasti rasittavat tekijät, vaikeat infektiot ja kovasta laihdutuksesta johtuvat puutostilat voivat johtaa hiuksen elinkaaren lyhenemiseen. Tällöin suuri määrä hiuksia siirtyy yhtäaikaa lepovaiheeseen. Raudan ja sinkin puutos voivat olla myös syynä hiusten lähtöön. Tupakointi saattaa heikentää hiusten ravinnon saantia, sillä se supistaa hiuspohjan verisuonia. Terveellinen  ja monipuolinen ruokavalio ovat tärkeitä hiusten kunnon kannalta ja hius kasvaa parhaiten, kun se saa riittävästi proteiinia, hivenaineita ja vitamiineja. Jos hiusten kasvurytmi on häiriintynyt ja sitä lähtee normaalia enemmän, kannattaa ongelman selvittämiseksi mennä lääkäriin. 



Yleinen syy on ikään liittyvä hiusten lähtö, koska aktiivisten karvatuppienmäärä vähenee koko ajan. Ikääntymiseen liittyvää hiusten harvenemista ei pysty estämään, mutta monipuolisesta ravinnosta on apua, terveitä elintapoja unohtamatta. Melkeinpä jokaisella Suomalaisella on perimässään hiukan alopesian geenejä. On olemassa perintötekijöistä johtuvat ns. miestyyppinen kaljuuntuminen (hiukset lähtevät harvenemaan ensin ohimoilta ja päälaelta) ja naistyyppinen kaljuuntuminen (hiukset harvenevat tasaisesti joka puolelta). Miehillä hiukset alkavat harventua jo parikymppisenä, naisilla 30 ikävuoden jälkeen. Atooppinen ekseema tai päänahan tulehdus voivat huonontaa hiusten laatua ja lyhentää niiden kasvuvaihetta. Pälvikaljussa hiukset lähtevät tavallisesti läiskittäin, jolloin hiukset siirtyvät pieneltä alueelta lepotilaan ja tippuvat pois. Taudin syytä ei tunneta, mutta se on yhtä yleinen sekä miehillä että naisilla. Noin puolella tauti kestää alle vuoden, toisilla se uusiutuu muutaman vuoden välein. Raskauden jälkeisen hiustenlähdön voi selittää sillä, että hormonien myötä hiusten kasvuvaihe pitenee raskausaikana. Tällöin hius jää päähän hengailemaan, vaikka sen kuuluisi normaalisti jo tipahtaa. Parisen kuukautta synnytyksen jälkeen nuo kaikki hiukset sitten päättävät lähteä samaan aikaan. Elimistöllä on myös tässä elämäntilanteessa "tärkeämpääkin" tekemistä, joten hiusten ravinnonsaanti jää vähemmälle, mutta karvat kasvavat kuitenkin ajan myötä takaisin.


Hiuspohjan ongelmia

Terve hiuspohja on edellytys kauniisti kasvaville hiuksille. Molemmilla puolilla karvatuppea on talirauhaset, jotka tuottavat talia. Hiukset tarvitsevat hiuspohjasta erittyvää rasvaa, jonka avulla hiusjuuri saa ravintonsa. Tali ja lipidit antavat hiuksiin kiillon, sekä suojaavat ja voitelevat hiusta sekä hiuspohjaa. Olisikin hyvä olla pesemättä hiuksia juuri ennen niiden värjäystä, sillä tämä päänahan oma rasva suojaa päänahkaa.

Joskus päänahan talineritys saattaa kiihtyä. Tämä voi johtua erillaisista hiuspohjan häiriöistä tai liian puhtaaksi pesevästä shampoosta. Hiuspohjan ph on noin 4.7 ja usein ongelman saattaa aiheuttaa liian emäksinen ja voimakas shampoo. Myös liian usein toistuvat pesut saattavat lisätä talin eritystä. Kun hiuspohja kuivuu, se saattaa ruveta pukkaamaan rasvaa vielä enemmän. Päänahkaa voikin koittaa totuttaa hieman pitempiin pesuväleihin. Monen pelastus on viime vuosina suosituiksi tulleet kuivashampoot. Nämä eivät suinkaan puhdista hiusta, mutta freesaavat ylimääräisen rasvaisuuden pois, jottei tukka näyttäisi likaiselta. Hyvä olisikin pidentää päivittäistä pesuväliä edes yhdellä päivällä, niin säästät hiuspohjaa suojaavaa happovaippaa. Sopiva hiusten pesuväli olisi noin kaksi kertaa viikossa, mutta esimerkiksi paljon urheilevat joutuvat pesemään hiuksensa päivittäin. Tällöin kannattaa käyttää mietoa, päivittäiseen pesuun soveltuvaa shampoota.

Rasvoittuvaan päänahkaan saattaa liittyä myös voimakas hilseily ja kutina. Tämä voi olla tali-ihottumaa, atooppista ihottumaa tai psoriaasihilseilyä. Kun hiuspohjan ihon solut alkavat jakautumaan kiihtyneeseen tahtiin ja tarttuvat toisiinsa, syntyy hilsettä. Raapiminen tuo kynsien mukana lisääbakteereita, jotka edistävät tulehdusta. Päänahan yleinen tulehduksen aiheuttaja on talirauhasissa asusteleva talipunkki. Tämä hyvin pieni kahdeksan jalkainen loinen viihtyy kehon rasvaisilla alueilla syöden ravinnokseen talia ja munien hiuspussiin. Talipunkki kantaa mukanaan bakteereja ja sieniä, jotka edistävät tulehduksia ja hiustenlähtöä.

kuvat Google
Pakkasilla iho kuivuu herkemmin. Hiuspohjassa tämä voi näkyä kuivana hilseilynä. Ilmaston lämpötilojen vaihteluiden lisäksi myös jotkin lääkekuurit saattavat aiheuttaa saman ongelman. Tällöin ratkaisu ei ole välttämättä hilseshampoo, vaan riittävä päänahan kosteutus. Moni käyttää turhaan liian vahvoja lääkeshampoita (joka saattaa vain pahentaa tilannetta) päänahan kuivuuteen, vaikka ongelmaa voisi hoitaa kosteuttavalla shampoolla. Myös jotkin pesu- ja muotoilutuotteiden ainesosat (esim. alkoholi) tai vahvat hajusteet saattavat aiheuttaa hilseilyä, ärtyneisyyttä tai kutinaa hiuspohjassa. Kannattaa siis kokeilla tuotteen vaihtamista ja seurata tilannetta. Markkinoilla on myös hiuspohjaan tarkoitettuja shampoita, hoitoja ja toniceja jotka rauhoittavat ja hoitavat päänahkaa sekä hillitsevät kutinaa. Sopivia tuotteita voi kysäistä kampaajalta.

Hyvin voimakas hilseily voi olla merkki päänahan epätasapainotilasta tai sienien liikakasvusta aiheutuvasta ihotaudista. Sienipohjaiseen hilseeseen kannattattaa kokeilla tähän tarkoitettuja apteekin lääkeshampoita. Jos päänahka on pahasti tulehtunut, ei pelkkä kotihoito riitä. Tällöin kannattaa marssia lääkärin puheille. Talineritys elimistössä vähenee pikkuhiljaa iän myötä, joten ikäihmisillä on harvemmin hiuspohjan ongelmia. 

30 kommenttia:

  1. hei oli tosi kiva tää, sai itekki jotai ohjeita! :)

    VastaaPoista
  2. Loistava kirjoitus! Synnytyksestä on 4kk ja hiuksia lähtee enemmän, kuin koskaan. Olen vaihdellut harjoja, shampoita jne. Mutta eipä ole tullut pieneen mieleenkään, että se voisi jotenkin liittyä synnytykseen ja raskauteen. Yleensä kaikki johtuu hormoneista...Unohtelen asioita, pinna palaa helposti, naama kukkii, tekee mieli suklaata jne...No, saapahan syyttää hormoneja tukankin lähdöstä :')

    VastaaPoista
  3. Hei kiva postaus ja paljon hyödyllistä tietoa. =)

    VastaaPoista
  4. Loisto postaus! Tulipas siitä mieleen..Urheilen päivittäin niin että hiukset on pakko pestä.Hiukeni ovat hennot ja vaalennetut eli hieman kuivat ja rakennevaurioiset.Käytän redkenin all soft shamppoota ja hoitsikkaa.Onko ne ok päivittäisessä pesussa vai kannnataisiko vaihtaa johonkin muuhun?

    VastaaPoista
  5. eka ajatus:HIRVEEN PITKÄ! noh kannatti lukee löyty nimmittäin tosi hyödyllisii juttuja ;)

    VastaaPoista
  6. Tosi hyvä postaus! Mulla itelläni oli kun olin ala-asteella suht kiiltävät hyvä kuntoset sellaset ehkä hieman laineikkaat hiukset.

    Olin leikannut hiukset ala-asteella jossain vaiheessa olkapäihin asti ja ne olivat hieman pörröisemmät ja kiharemmat kun aikaisemmin mutta heti kun ne taas kasvoivatt pörröisyys lähti.

    mutta...
    Heti kun leikkasin ne kerroksittain(jota kadun...) ja värjäsin ne kait toista kertaa niin hiusten laatu muuttui aika paljonkin, olen puoliksi ulkomaalainen ehkä johtuu siitäkin mutta miten just heti kun leikkasin kerroksittain hiuksista tuli tosi pörröisen kiharat ja kuivahkot. Niistä tuli pahemmat kun aloin suoristamaan. En tiiä johtuuko sitten siitä että leikkasin kerroksittain ja aloin suoristamaan niitä. Sillä pikkusiskollani on samallaiset hiukset kuin mulla oli sen ikäsenä ennen kun leikkasin kerroksittain ja hänellä hiukset alkoi meneen kans pörröseks kun leikkas hieman lyhyemmäks ja suoristi usein hiuksia, heti kun hiukset kasvoi pidemmiks ja sisko lopetti suoristamisen hiukset oli taas kiiltävät ja laineikkaat.

    Että onko keinoa miten saisi hiuslaatua taas takaisin kiiltäväksi ja laineikkaaksi koska mun hiuslaatu muuttu tosi paljon kun leikkasin kerroksittain, myös silloin kun hiukset ei ole kuivat kun ne on juuri leikattu ne ovat silti pörröiset ja kiharat.

    Oli varmaan kauheen epäselvä mutta jos ymmärsitte tekstin niin ois kiva jos vastausta sais :D

    VastaaPoista
  7. YÄÄÄK! Talipunkki :S en uskalla edes googlettaa. Heti alko kutittaa päätä... :D Tosin ite sairastankin päänahanalueenpsoriasista.

    Oli tosi hyödyllinen postaus! Selvis myös sekin miksi niitä hiuksia ei sais pestä ennen värjäystä :)

    Jaksaisitteko joskus tehdä postauksen, esim siitä, mitä aineita sieltä aineluettelosta pitäisi löytyä jotta se voidaan laskea rakennepaikkaavaksi, hyvin kosteuttavaksi tms? Mitkä ainesosaset on hyväksi ja mitä kannattaa välttää :)

    VastaaPoista
  8. Hei miksi useimmissa hiusnaamioissa lukee, että pitäisi antaa vaikuttaa 1-2 minuuttia? Onko siitä jotain haittaa jos pitää vaikka useamman tunnin pyyhkeen alla? Tuskin, vai..? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei, mutta ei siitä mitään hyötyäkään ole. Joten miksi heilua naamio päässä tuntikaupalla, kun saman tehon saa siinä parissa minuutissa?

      Poista
  9. Netissä luki että melkeen jokaisella keski-ikäisellä lienee talipunkkeja ja että se kuuluu aivaan normaali flooraan:) eikä ole sillätavalla vaarallista.

    VastaaPoista
  10. Anonyymi: Mä ite sanosin et sun tukkaan vois sopii hyvin myös Redkeniltä Real control tai Extreme sh+h mut tuskin sä sun tukkaa pilalle tolla all softillakaan saat! Tosin päivittäin pesu on tietenkin semmonen mitä yleensä ois ehkä hyvä välttää. =D

    Aada: Usein kerrostettu hius kihartuu paremmin kun tasasemmin leikattu tukka. Eli siitä syystä sun tukka voi tuntuu karheemmalta ja kiharemmalta kun aikasemmin!

    Anonymi2: Hiusnaamioissa yeleensä lukee joku vaikutusaika josta suurinpiirtein ois hyvä pitää kiinni. Jos ajan ylittää reilusti ongelmaks saataa tulla se et hiukset ja naamio kuivuu eikä se enää huuhdellessa lähe niin hyvin pois. Sanosin et joku puol tuntii on melkeen minkätahansa naamion kanssa aika maksimi aika.

    VastaaPoista
  11. Mulla on tosi ohuet ja katkeilevat latvat, millasia shamppoita/hoitoaineita suosittelisitte?

    VastaaPoista
  12. olipa kiva ku joku kerranki jakso kirjottaa pitkästi asiaa! mulla itelläni on ollu aina just ja just olkapäille ulottuvat hiukset, niitä on käyty kampaajalla tasottaan ja leikkaamassa n. 3kk välein. voiko mun hiukset ikinä kasvaa pitkiksi? (rinnuksiin asti) en oo niitä yrittäny koskaan kasvattaakkaan mutta nyt ajattelin etten kävis kampaajalla pitkään aikaan. suositteletko jotain tiettyjä shampoita ohuille hiuksille?

    VastaaPoista
  13. justiin käytiin koulussa ihmisen loisia läpi, talipunkki mukaan lukien.
    Lähestulkoon joka ihmisellä on talipunkkeja, ne on 1/3mm:n kokoisia HARMITTOMIA hämähäkkieläimiä, jotka elää ripsissä,hiuksissa ja kulmakarvoissa. ei syytä huoleen! ;)

    VastaaPoista
  14. Anonyymi1 & anonyymi2: Ohuille hiuksille käy usein tuuhentavat pesu- ja hoitotuotteet tosin jos tukka takuttaa pahasti tai on erityisen pitkä niin selvittävyys noissa tuuhentavisa harvemmin on mikään kovin hyvä.

    Noita shampoita ja hoitsikoita löytyy aikalailla kaikilta sarjoilta ja ne perustuu usein samoihin ainesosiin jotka kevyesti "avaa" hiusta ja saa ne sillä tavalla tuntumaan vähän paksummilta.

    VastaaPoista
  15. omistan hiukset jotka on jatkuvasti sähköset ja takussa, rasvaset joka ilta joten jos en halua näyttää siltä että on likaiset hiukset niin pitää pestä hiukset melkeinpä joka ilta(paitsi viikonloppusin teen niin että pesen vasta sunnuntai iltana) sekä mun hiukset on tosi karheet latvoista ja muuteskin tosi ohkaset... joten miten saisin sellaset "terveet" hiukset joita ei tarviis pestä joka ilta ja ne ois tuuheet??? ja onko parempi pestä hiukset illalla vai aamulla??

    VastaaPoista
  16. Talipunkkeja löytyy melkein jokaiselta, eikä niistä tosiaan ole mitään haittaa mikäli päänahassa ei ole tulehduksia, mutta runsain määrin talipunkkien kantamat bakteerit voivat niitä kyllä aiheuttaa.

    VastaaPoista
  17. Kiitos postauksesta!

    Mulla olis kysymys hiustenvärjäykseen liittyen, nimittäin mulla on tämmönen tosi tumma, voisko sanoa kylmähkön(?) sävyinen tukka. Haluaisin enemmän semmoiset kullan/lämpimän sävyiset hiukset. Tiedän ettei näistä värjäämällä saa semmoisia koska tukkani on niin tumma mutta jos värjäisin semmosella esim. kullanruskealla värillä, niin kysymys kuuluuki että tulisko mun hiuksiini kuitenkin sitä kullan/lämpimän ruskeen sävyä jos värjäisin? :) Ja osaatteko sanoa kaupan väreistä mitkä on niitä ''lämpimiä'' sävyjä? Kiitti!

    toivottavasti ymmärsitte pointtini. :D

    VastaaPoista
  18. Moikka Mia: Jos sulla on luonnostaan tosi tumma ja kylmän sävynen tukka niin se on aika helppo luultavasti sävyttää vähän lämpimämmän sävyseks. eli siihen kannattais laittaa varmaankin ihan vähän vaaleempi sävy kun sun oma tukka ja sen ei ees tarvii olla kovin lämmin koska kun tukka vaalenee niin siitä tulee automaattisesti lämpimämmän sävynen.

    Tää siis toimii vaan jos sun tukka on värjäämätön. Jos siinä on väriä niin sit ei auta kun vaalennus! =D

    Toivottovasti selvensi yhtään.

    VastaaPoista
  19. Anonyymi: Sähköset ja takkuset hiukset on usein semmosia jotka kaipaa kosteutta mut kosteuttavat tuotteet taas saattaa vähän latistaa hiuksia eli sit ehkä muotoilutuotteena vois käyttää jotain mikä tuuhetais vähän tukkaa!

    Jos hiukset/hiuspohjan totuttaa jokapäiväseen pesemiseen niin ne rupee usein rasvottumaan liian pesemisen takia vähän turhan nopeesti eli kannattaa pikkuhiljaa pidentää sitä pesuväliä esim kuivashampoon avulla! =D

    VastaaPoista
  20. Tää oli tosi kiva postaus ja opin paljon sellasta, mitä en oo ennen tienny! Toivoisin, että voisitte suositella joitakin hyviä kuivashamppoita, koska sellasia on tosi hankala löytää. Ja sellanen kysymys olis vielä, että mulla on tosi paksut hiukset, mutta latvoihin tulee helposti kakshaarasia vaikken muotoilekaan hiuksiani lähes koskaan, enkä käytä lakkaa tms. Olisiko mitään yöksi jätettäviä aineita tms. jotka auttaisivat hiusten haaraantumisen estämiseen? Kiitos jo etukäteen jos huomaatte ja vastaatte! :)

    VastaaPoista
  21. Löysin tän blogin eilen kun tuttu linkitti! :)
    Ite opiskelin toisen luokan puoliväliin asti parturikampaajaksi, mutta lopetin koska ala ei ollut omani. Hiukset kyllä kovasti kiinnostaa, mutta alassa oli paljon sellaista mikä ei sopinu itelle; pikkutarkkuus, pitkäjänteisyys, kärsivällisyys, vittupääasiakkaat (:D)ja jotkin osa-alueet kuten haastavat leikkaukset. Olin kuitenkin luokkani parhaasta kärjestä värikursseilla! Hiustenhoito ja värjääminen on itelle tosi tärkee & mielenkiintonen asia jota kyllä harjotan kotioloissa useinkin :D tietysti tieto aikoinaan uppos päähän niinki tiukkaan että tän tekstin lukeminen palautti mieleen hirveesti asioita ja pienellä ponnistuksella olisin muistanut nämäkin asiat ulkoa :D!
    Tulipas pitkä teksti! Mut tähän loppuun lisään vielä et arvostan parturikampaajan töitä tekeviä. :)

    VastaaPoista
  22. Kiitti Paavo! Juttu on vaan se et mulla on maantienruskeat suomalaiset hiukset ja tukkani on värjätty, suunnilleen saman väriset kuin tossa bloggerikuvassa, tosi tummanruskeet. Oon nyt viimeseks värjänny jollakin sublime mousse kevytvärillä sävyllä about 3-4 eli aika tummalla. Mun tukka imasee ne värit kauheen nopeesti ja tulee aina melkein musta tukka... Mutta jos laittaisin tähän vähän vaaleamman kullanruskean/lämpimänruskean värin päälle niin tulisko edes mitään vivahteita tai sävyä tähän reuhkaan, worth trying? :D

    VastaaPoista
  23. Kiitos hyvästä postauksesta ! :)
    Olisko jotain pikku vinkkejä miten vois hoitaa vaaleeta ja ohutta pohjoismaista tukkaa varsinkin nyt talvella kun kaksihaaraisia syntyy heti kun leikkaa vanhat pois ja hiukset on NIIIN sähköiset :s mulla tällä hetkellä pidennykset nii en viiti mitää rakennepaikkaavia alkaa käyttää :/

    VastaaPoista
  24. Anna: Mä valitsen yleensä kuivashampoon tuoksun perusteella koska mun kokemuksen mukaan niiten tehossa yms. ei oo kauheen suuria eroja. Osassa on kevyt pito ja osassa taas ei ollenkaan mut muuten toimii aika samalla tavoin. Mun 2 lempparia on Kevin murphy ja Redken! =D

    Mia: Jos laitat värjättyyn tukkaan vaaleemman kultasen värin niin todennäkösesti se tarttuu vaan tyveen ja latva jaa yhtä mustaks/kylmäks kun se on ollukkin! =/

    Kannattaa kokeilla jotain kosteuttavaa shampoo hoito settii mikä ei kuitenkaan liikaa latistais omaa tukkaa! Kosteututs pitäis auttaa ainakin tohon sähkösyyteen!

    VastaaPoista
  25. moi beattilaiset,

    miten olisi paras laittaa pitkät hiukset yöksi? auki vai löysä ponnari, kumpi tekee vähemmän hallaa hauraalle hiukselle...?

    VastaaPoista
  26. Anonyymi: Hellävarasempi tapa ehdottomasti laittaa tukka kiinni ja ponnaria viel parempi ois löysä letti! Letistä tosin tulee sit se kihara/laine joka saattaa joitain häiritä! =D

    VastaaPoista
  27. No mutta nyt päästään asiaan! Oon 17-vuotias tyttö ja mun hiukset ei oo kasvanu sitten sen jälkeen kun oon 14-15 ollu! Joo ja välillä on näpsitty latvoja pois, mutta tuntuu että ne kasvaa sen pari senttiä ja jämähtää taas paikoilleen kauaksi aikaa.. Suoristan melki päivittäin hiuksiani ja käytän lämpösuojaa joka kerta. Pidennyksiinkään en haluisi turvautua. Ja millä saisin hiukseni paksummiksi, onko jotain shampoita jotka auttaisivat asiaa? Kiitos etukäteen mahdollisista vastauksista! :)

    VastaaPoista
  28. Anonyymi: Ongelmana on varmaankin se, että sun hiusten kasvukausi vaan sattuu olemaan lyhyempi. Tuo päivittäinen suoristus saattaa myös olla syynä latvojen katkeiluun.

    Paksumman tuntuiseksi saat hiukset tuuheuttavalla shampoolla, mutta tämä ei suinkaan paksunna itse hiusta, vaan turvottaa hiuksen paksumman tuntuiseksi. Jos hius on huokoinen tai hapero, paras vaihtoehto olisi varmaankin rakennepaikkaavat pesutuotteet, jotta hius saisi vahvuutta.

    VastaaPoista