sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Hiusten värjäyksestä

Nykypäivänä on harvassa sellainen tukka, jossa ei olisi ikinä ollut minkäänlaisia värikäsittelyitä. Värjäykset on yleistyneet viime vuosina valtavasti. Suomessa yli 80% nuorista naisista värjää hiuksiaan.

Hiuksia on värjäilty jo hyvin pitkän aikaa, joten se ei todellakaan ole mikään uusi juttu.Väriaineet ja tekniikat on toki hieman muuttuneet.
Egyptiläisten tiedetään olleen hyvin edistyneitä kauneudenhoidossa. Rikkaat ajo päänsä sekä koko kroppansa karvalliset alueet kaljuiksi ja käyttivät peruukkeja. Köyhemmät valmistivat hiusvärejä öljy-henna seoksesta, mustien lehmien verestä ja murskatuista sammakonpoikasista. Harmaita hiuksia koitettiin saada mustaksi öljyssä keitetyillä gasellinsarvilla, mustan härän verellä tai marjoista tehdyllä voiteella. Sisäisesti nautittiin sinimustaa väriä sisältävää Eclipta alba-kasvia, jonka uskottiin tummentavan hiuksia. Sitä myös hierottiin päänahkaan, jotta hiukset kasvaisivat.
Roomassa antiikin aikaan muotia oli vaaleat hiukset. Hiuksia koitettiin blondata uittamalla ne hevosen virtsassa ja sitten törötettiin auringossa monta tuntia päivässä. Monet tais menettää hiuksensa voimakkaiden väriaineiden seurauksena. Tummahiuksiset piti vaaleita peruukkeja.
Kreikassa hiuksiaan valkaisivat prostituoidut. Sodan sankarit värjäsivät hiukset hennalla punaisiksi sadakseen rohkeutta ja voimaa taisteluun. Hiusten värjäykseen käytettiin saksanpähkinää ja purjoa.
Azteekit tummensivat hiuksiaan indigo-kasvilla.
Keltit vaalensivat hiuksiaan kalkkivedellä ja värjäsivät kyntensä punaiseksi rasvalla johon oli sekoitettu lampaan verta.
Barokki ja empireajan ihannenaisella oli tummat hiukset. Tummennukseen on käytetty mm.salviaa ja pähkinöitä.
Renesanssin aikaan pitkistä vaaleista hiuksista ja valtavista peruukeista tuli yläluokkalaisten symboli. Eurooppalaiset naiset muuten nyppivät hiusrajoistaan karvaa pois useita senttejä, jotta otsa näyttäisi korkeammalta :D
Englannissa kuningatar Elisabethin aikaan muodikkaimmat olivat punertavan vaaleat hiukset. Hiuksien vaalentamiseen käytettiin ureaa sekä hengen vaarallista lyijyä ja rikkiä. Punaisuutta korostettiin viinin ja mausteiden seoksella.
Tunnetuin ja vanhin hiusten värjäykseen käytetty aine on Henna-kasvin lehditä jauhettu uute. Myös eri pähkinöitä on käytetty paljon väriaineina.
Euroopassa hiuksia on ennen vaalennettu jalosauramolla, ukontulikukalla ja kamomillauutteella.

1900-luvun alussa eräs ranskalainen kemisti keksi uuden kemikaalin, joka mullisti hiusten värjäyksen. Aineen nimeksi tuli Aureole ja firmasta kuuluisa. Myöhemmin sama lafka tunnistetaan maailman kuuluisimpana ja suurimpana kosmetiikka-alan yrityksenä ja se kantaa nimeä Loreal.

Hiusväreillä pystytään tekemään aika suuria muutoksia nykypäivänä. Niillä voidaan tummentaa, vaalentaa ja sävyttää omaa luonnollista hiusväriä. Väreillä saadaan myös ryhtiä ja kiiltoa, sekä peitettyä harmaita ja korostettua leikausta. Hiusvärit luokitellaan eri kategorioihin niiden käyttötarkoituksen, vahvuuden, pysyvyyden ja koostumuksen mukaan. Ne ovat kaikista kovimpia kemikaaleja, joita kosmetiikassa käytetään. Eikä ihme että toisille nää kovat aineet tuottaa allergiaa.

Suurimmassa osassa käytettävistä hiusväreistä teho perustuu hapettuviin esiväriaineisiin ja niiden sekaan sekoitettavaan hapettavaan aineeseen. Tämä muuttaa myös aina hiuksen rakennetta pysyvästi. Kaikki hiusten rakennevauriot ovat happivaurioita. Värikäsittelyt "avaavat" hiusta, joka tekee siitä paksumman ja ryhdikkäämmän oloisen, eli pienet happivauriot ovat hyödyllisiä koska tukkaa on niiden ansiosta helpompi laittaa. Keratiini on kovaa ainetta joten hius kestää paljon erilaisia käsittelyitä. Tukkaa täytyy kuitenkin muistaa hoitaa kunnolla ja värjätä ei kannata liian usein. Hius kasvaa noin sentin kuukaudessa ja mua ainakin se sentin tyvikasvu rupeaa häiritsemään omassa päässäni. Se on siis pakko peittää reilun kuukauden välein. Aina ei kuitenkaan tarvitse värjätä koko kuontaloa, vaan usein pelkkä tyviväri freesaa koko yleisilmeen. Miksi turhaan rasittaa latvaa, jos se on vielä hyvän värinen?

Koko kesä on värjätty vaan tota tyvikasvua ja oon tykänny kullanvaaleesta biitsitukasta, mut joskus vaan tulee sellanen totaali kyllästyminen ja kaipailee vähän suurempaa muutosta. En tiiä onko se tää syksy kun kesän väri rupee katoamaan pärstästä tai oon muuten vaan kyllästyny omaan naamaani. Tiedän että mun karvat on vähän "rapsakassa" kunnossa tuolta latvasta muuutta.. Oli pakko saada jotain vähän räikeenpää värii tälläkertaa.
väri Elumen BK@9
Jeah eli syksytukaks laitettii tämmöstä öö persikanvaaleeta kulahtanutta porkkanaa. Suutarin lapsilla ei oo kenkii, eli oon aika huonoon kondikseen saanu tän tukkani. Nyt vaan sit kunnolla hoitoo. Pahoittelut extrakamalasta kuvanlaadusta. Kuhan kerkiin ni täytynee laittaa parempaa.

Mieli ainaki piristy heti ku sai uutta ilmettä. Miltäs näyttää, onks pirtee?

5 kommenttia:

 1. ompas makee tukka! sopii tosi hyvin sulle:)

  VastaaPoista
 2. WAU! En aluks tunnistanut sua :) Sulla on kyllä sen verta kauniit kasvot että sulle sopii mikä vaan väri mutta hyvä että et kuitenkaan tummaks menny, musta olis voinut olla too much mut tää on just sopivan raikas!

  -susan

  VastaaPoista
 3. SIIS IHANA!! innolla ootan parempia kuvia :>

  VastaaPoista
 4. kiitti! Jeps en mä tummaks uskalla kun jotenkin miellän itteni vaaleena. Pitää laittaa päivänvalo kuvii :)

  VastaaPoista
 5. Huui mä taijan kuulua tuohon 20% :D siis joka ei oo ikinä värjänny! Mutta hei magee tukka sulla! :)

  VastaaPoista