sunnuntai 28. elokuuta 2011

Yrittäjyydestä

Meiltä on toivottu postausta yrittäjyydestä.. Varotan et tästä taitaa tulla tosi kuivaa tekstiä, mut ehkä tän joku lukee :) No tuota mistäs sitä aloittais?

Tosiaan ollaan kaikki yrittäjiä ja toimitaan omilla toiminimillämme. Tää yritysmuoto että jokainen tekee töitä omalle firmalleen tuntui meistä helpoimmalta. Eli jokainen on vastuussa itsestään ja oman yrityksen pyörimisestä. Kaikilla meillä on oma kirjanpitäjä, joka pitää huolen että homma toimii ja kirjanpidot ja kaikki tylsät hommat on tehty. Usein tällä alalla työskentelevät on aika taiteilijasieluja, joten lukuaineet, matikat sun muut ei oo meidän ihan niitä vahvimpia osa-alueita.

Vaikka ammattikoulussa oli pakollisena aineena yritystalous, ei kelläkään meistä ollut mitään hajua miten yritys perustetaan ja miten sitä pyöritetään. Oon ite lähinnä nukkunu ja meikkaillu niillä tunneilla, joten pääsin nipin napin läpi kursseista :D Kivointa koulun yritystaloudessa oli kun piti perustaa leikisti oma yritys. Laskelmat ja muut tärkeet asiat meni ihan vituralleen, mut siitä pääs läpi juuri ja juuri kun teki hienon sisustuksen omalle kampaamolle...

Ennen Beattia meidän kokemukset yrittäjyydestä oli sellaset että mä olin tehnyt toiminimellä töitä parivuotta toisessa kampaamossa ja sitä ennen palkallisena työntekijänä muutaman vuoden seurannut muiden liikkeen pyörittämistä. Itse toiminimen perustaminen ei paljoa vaadi. Jokaisen yrityksen on tehtävä perustamisilmoitus Kaupparekisteriin ennen toiminnan aloittamista.

Isoin homma on hankkia hyvä kirjanpitäjä ja vakuutukset yms. omalle yritykselle ja jos hakee esim. starttirahaa niin täytyy tehdä kunnon liiketoimintasuunnitelmat ja kannattavuuslaskelmat omalle firmalle. Yök se oli kauheeta kun piti soitella vakuutusyhtiöihin ja vertailla vakuutuksia, eikä oikein ollu mitään hajua minkälaisia vakuutuksia oma yritys tarvitsee.. Mitä jos tulee tulipalo? Jos sairastun? Jos leikkaan asiakkaalta palan korvasta? Miten säästän itelleni eläkettä? Jos liikkeeseen tulee varkaita? Mitä jos mulla ei olekkaan asiakkaita?
Kaiken varalle löytyy kyllä omat vakuutuksensa, mutta ainoastaan YEL-vakuutus on pakollinen jokaiselle yrittäjälle. Siinä kuitenkin kannattaa miettiä sen kannalta että mitä jos jotain sattuu eli ottaa kunnon vakuutukset. Tuntuu että rahaa menee kaikkeen alussa ihan kamalasti ja kaikki me ollaan lainaa sitä varten jouduttu ottamaan.
Mikään firma ei pitkälle pötki jos jää verot ja laskut maksamatta, joten niiden kanssa täytyy olla tosi tarkkana ja pyytää kirjanpijää tarkistamaan useasti, että kaikki on varmasti oikein tehty.

Sitten liiketila. Hyvin vaikeeta löytää sopivaa. Tilavaa ja sellasta minkä vuokraan meidän budjetti riittää. Sitä vaan etsittiin ja etsittiin, juostiin näytöissä monta kuukautta ja selattiin nettiä yömyöhään. Välillä löyty joku sopiva, mutta se olikin jo menny, tai siihen ei saanut perustaa kampaamoa. Mikä olis meille sopiva paikka keskustan liepeiltä? Missä ei vielä oo liikaa kivoja liikkeitä? No Kallio! Rento meininki, sopivan rosonen, paljon nuoria, ei liian fiini, urbaani ilmapiiri, just meidän näkönen. Täydellistä! Ja sieltä sitten löytyikin viimein sopiva liiketila meille.


Nää oli näkymät kun ekan kerran marssittiin Beattiin sisälle.
Tilaa ruvettiinkin melkeen heti remppaamaan. Aluksihan pitäs tehdä jonkinlainen suunnitelma, minkä näköistä liikettä ollaan tekemässä. Haetiin vaan harmaata maalia ja ruvettiin maalaamaan seiniä. Siinä samalla sitten ideoitiin mihin tulee tiski, pesupaikka, peilit ja muut. Mulla oli visio isoista valkoisista peileistä ja värikkäästä seinästä. Tytöt oli aluks vähän epäileväisiä kun rupesin sohimaan erivärisiä maaleja pitkin seinää (ja pitkin itteeni siinä samalla). Oltiin ensin töissä päivisin ja illalla maalailtiin seiniä, käytiin kalustetukuissa, ikeassa ja koitettiin pitää toisemme kasassa. Uskon puute meinas muutaman kerran lannistaa, mut koitettiin tsempata..
Meidän iskä on maailman ihanin. Ilman sen apua me ei oltas saatu kaikkea tehtyä.

Meni useasti hermot siihen että kun oot nuori nainen, ei sua välttämättä aina oteta vakavasti. Liiketila oli täynnä edellisten yrittäjien roinaa, jotka haittas meidän remontin edistymistä. Kymmeniä puheluita ja sähköposteja silloiselle isännöitsijälle, niin saatiin vihdoin rönkkösohvat ja vanhat teippaukset pois ikkunoista. Myös pesupaikkojen viemäröinti aiheutti ongelmia ja saatiin kinastella putkifirman kanssa.
Se vie voimia kun olis kaikkee tärkeempääkin tekemistä, asioiden hoitamista ja on niin suunnattoman innoissaan omasta liikkeestä, niin ei jaksais mitään ylimääräsiä sotkuja.

Mikä meijän puljun nimi on? Kerättiin kavereilta ja läheisiltä ehdotuksia. Äääh vaikea päättää! Ihan ku keksis lapselleen nimeä. Se nimi mikä nyt päätetään, on sillä sen loppuelämän... Mikä sopis meille? Beat löyty englanti-suomi sanakirjasta ja sen merkitys kolahti meihin; lyödä, voittaa, hakata, päihittää, taputtaa, sykkiä, piestä, hutkia, pamppailla, läiskiä, syke, rytmi, tahti, kierros, biitti, mäiskiä, tampata, sykähdys, tykytys... Oltiin Tiinan kanssa yhtämieltä että se on siinä.
Palkattiin meijän yks kaveri suunnittelemaan meille logo. Miika tajus heti millasta oltiin hakemassa. Muutamien hyvien luonnosten jälkeen syntyi sopiva ja just beattimainen logo!
Sitten alkoi ikkunateippausfirmojen kilpailutus. Tarjouspyyntöjä lähetettiin moneen paikkaan kun huomattiin että teippaukset ei oo mikään ihan halpa homma.

Beat-logon eka versio oli karvainen
Samaan aikaan ku tilaa rempattiin, piti tehdä muitakin juttuja. Oli hirvee to do lista asioista jotka piti hoitaa. Hommata maksupääte ja pankkiyhteydet siihen, perustaa nettisivut ja hakea liikkeeseen kaikenmoista roinaa, laskea hinnat palveluille.
Miten porukka löytää meidät kun ollaan kuitenkin vähän rauhallisemmalla kadulla? Alkuun ei oikeestaan laitettu minkäänlaisia mainoksia, muuta ku naamakirjaan. Mulla oli valmiiks jo kertyny vuosien varrella oma asiakaspiiri, jonka tiesin seuraavan mua. Tiinan ja Nooran tilanne jännitti mua enemmän.
Alkuun kävi kaikki kaverit ja sukulaiset, sitten niitten kaverit ja sitten kaverien kaverit. Homma alko luistamaan pikkuhiljaa. Aluks tytöt istu tiskillä ja pyöritteli peukaloita. Kun Paavo alotti pari kuukautta myöhemmin, alettiin miettiä miten voitas tavoittaa sellasia ihmisiä, jotka olis meidän liikkeen kohderyhmää (toki siis kaikki on meille tervetulleita). Kutsuttiin muutama bloggaaja kokeilemaan uutta liikettä ja kertomaan mielipiteensä. Ei haluttu mitään tökeröitä lehtimainoksia, yms.
Muutamassa kuukaudessa oltiin saatu asiakkaita yllättävän paljon. Pitää vaan laittaa liikettä niin paljon esille ku mahdollista. Se on tärkeää että viihdytään yhdessä ja viihdytään töissä. Tykätään siitä mitä tehdään ja halutaan kehittyä ammateissamme. Me tehdään liikettä koskevat päätökset yhdessä. Jos on jokin vialla niin asioista puhutaan. Ollaan itketty ja naurettu, tehty duunia ihan sikana ja sen jälkeen nollattu.

Välillä ei jaksais, väsyttää, stressi puskee päälle ja mielessä käy ajatus että entä jos oliskin palkallisena jossain duunissa. Ei saa sairastaa, koska se tulee aina kalliiksi ( ja se on ihan kauhee tunne soittaa asiakkaalle et nyt oon kipee). Jos jäät lomalle niin sitä ennen teet duunia hulluna, koska kukaan ei maksa sulle lomarahoja. Oon naimisissa tän liikkeen kanssa ja sen asiat pyörii mielessä vapaa-aikana väistämättä ja on hoidettavia hommia myös silloin kun en ole töissä.
Sitten kun miettii sitä kuinka vapaa olo on olla oman itsensä herra, päättää omat työaikansa, kukaan ei määrää tai vahdi sua ja jos halut lomailla niin siitä vaan! Saat tehdä just sitä duunia jota rakastat ja koska tiedät että teet töitä itsellesi, niin teet työn varmasti kunnolla.
En tiedä mitä tekisin ilman meidän puljua. Olis todella vaikeaa mennä nyt johonkin palkalliseksi työntekijäksi. Mun mielestä nuorten pitää uskaltaa yrittää. Jos ei homma toimi, niin ainahan pääsee takaisin. On paljon ihmisiä joilla olis ideoita, tarmoa, potenttiaalia ja vaikka mitä, mutta ei tarpeeksi rohkeutta perustaa omaa yritystä. Eihän sitä ikinä tiedä jos ei kokeile, vai mitä? Mä sanon että anna mennä vaan!

Jos joku on miettiny oman firman perustamista, niin aluksi kannattaa mennä juttelemaan yritysneuvojan kanssa esim. Yrityshelsinkiin .

Tytti6 kommenttia:

 1. Tosi kiva että tästä aiheesta tuli juttua! Itse opiskelen parturi-kampaajaksi ja valmistuminen olisi keväällä edessä. Sitä pitää jo alkaa pohtia että mitäs sitten. Oma yritys on ihan selvä juttu jossain vaiheessa kunhan oikea partneri ja paikka löytyy, mutta tietysti varmaan hyvä kartuttaa asiakaskuntaa ja taitoja ennen kuin rupeaa omaa pytinkiä pystyttämään. Varmasti tulee palattua vielä tämän tekstin pariin, varsinkin kun itsellä alkaa tuo yrittäjyyskurssi :)

  VastaaPoista
 2. ihana postaus ja tosi hyödyllinen ! Aloitan opiskelee yrittäjyyttä torstaina joten tää oli tosi kiva !

  VastaaPoista
 3. Moi! Mua kiinnostaisi sellainen asia, että kun olette jokainen toiminimellä, niin miten vuokra/laskut/tuotetilaukset/yms hoidetaan? Ja jos liikkeeseen tilataan esim. tuotteita asiakasmyyntiin, niin kenen kirjanpitoon ne laitetaan? Itsellä on yrityksen perustaminen pikkuhiljaa tulossa ajankohtaiseksi, lähinnä nyt etsitään liiketilaa, siksi kyselen neuvoja :) Kiitos jos vastaatte, mulle voi laittaa sähköpostiakin mentalpanic [at] gmail.com :)
  -Roora

  VastaaPoista
 4. Nuppens: Kannattaa joo kerätä ensin asiakaskuntaa kunnolla ja tehdä paljon duunia että oppii lisää ja saa nopeutta. Tsemppiä opiskeluihin!

  veerra: Kiva jos on jotain hyötyä :)

  Roora: Meidän vuokra ja laskut jaetaan kaikkien kirjanpitoon, mut esim. värit on jokaisella omat, joten ne tilataan ja maksetaan itse.

  VastaaPoista
 5. Moikka,

  en löytänyt mistään tietoa ainakaan pikaisella vilkaisulla, mutta miten myöhään teille yleensä saa aikoja viikolla jos haluu ommelpidennyksen ja hiusten värjäyksen ja onko teillä aikoja myös viikonloppuisin?

  Kiitti..

  VastaaPoista
 6. Ollaan auki sopimuksen mukaan, joten sen takia missään ei lue tarkkoja aukioloaikoja. Viikolla myöhäisimmät ajat yleensä 16-17 aikoihin ja ollaan kyllä melkeen aina lauantaisin auki (välillä toki on pakko pitää vapaapäiviä) Noi ilta ja viikonloppuajat menee kaikkein nopeiten, eli suositellaan varaamaan hyvissäajoin :)

  VastaaPoista