lauantai 7. tammikuuta 2012

Bahrain

Se on moro täältä kylymästä pohjolasta! Saavuttiin eilen Bahrainista (arabiemiraateissa). Niinhän siinä aina käy että kun saapuu jostain muualta tänne talven keskelle, niin pari ekaa päivää menee sekavissa oloissa ja totutellessa näihin viileempiin keleihin. Lomalla Bahrainissa oli tarkoitus olla parisen viikkoa mun kundikaverin vanhempien luona (ne on töissä sielä), mutta saatiinpa yllärinä viikonloppu myös Istanbulissa. Me ollaan mun poikaystävän kanssa sellanen reissukaksikko että aina sattuu ja tapahtuu. Ollaan tehty aika paljon omatoimimatkoja ja niistä on jäänyt muistoksi jos jonkinmoista kommellusta..

Nyt oltiin lentämässä Helsingistä Istanbulin kautta Bahrainiin. Vaihtoaikaa Turkissa neljä tuntia ja me idiootit missattiin se lento! Syytä tähän on hyvin vaikeeta ruveta selittämään, koska ei oikeen itsekkään tiedetä että mitä siinä tapahtu. No seuraava lento saatiin sitten parin päivän päähän, mikä merkitsi sitä että jouduttiin viettää jouluaatto Istanbulissa. Joo, kyllä harmitti! Mutta ei siinä muu auttanut kun ettiä kiva hotelli ja päätettiin että tutustutaan kaupunkiin, kun kumpikaan ei ollut sielä aikaisemmin käyny. 
Kummallakaan ei ollu takkeja tai muita lämpimiä vaatteita messissä, kun oltiin varauduttu lämpöisiin ilmoihin. Sielä me sitten hytistiin viikonloppu. Pakko oli käydä ostaa jotain lämpöstä päälle.
Joulu meni muuten mukavasti. Seikkailtiin ja käveltiin pitkin katuja, kateltiin paikallista meininkiä ja syötiin hyvin.

 ISTANBUL

BAHRAIN
Bahrainin valtio sijaitsee pienellä saarella Persianlahdella. 92% pinta-alasta on hiekkaerämaata ja vain 1% viljelykelpoista maata. Bahrain on moderni arabimaa, joka on erikoistunut öljynjalostukseen ja pankkitoimintaan. Talvi on leuto, kesä kuma ja kostea. Väkiluku on arviolta noin 1,215 miljoonaa. Valtio on niin rikas, että sen verotulo prosentti on nolla. Arabia on virallinen kieli, mutta myös englannilla pärjää. Suurinosa väestöstä on muslimeja. Sunni-ja Siiamuslimien välillä on kränää ja ne siellä mellakoi keskenään. Vuosi sitten samaisessa paikassa vieraillessani ei mielestäni ollut ollenkaan turvaton olo, mutta nyt niiden välit on huomattavasti kireemmät. Sotilaita oli joka paikassa ja niille täytyi tarvittaessa näyttää sellasta korttia että pääsee jatkamaan matkaa. 

Pääkaupungissa Manamassa asuu noin kolmannes väestöstä. Kaupunki on moderni muodin ja talouden keskus. Talot on korkeita torneja ja ostoskeskukset ihan järjettömän kokosia. Vastapainona kaikelle hienolle, kiiltävälle ja pramealle on omat alueensa, joissa näkee köyhempää elämänmenoa. Melkein kaiken työn jokapuolella tekevät Pakistanit, Intialaiset ja Aasialaiset.

Bahrainilaisten miesten perinneasu thobe (sheikkipuku), on edelleen käytössä. Naiset käyttävät päällysvaatteenaan mustaa viittaa ja päässään huivia. Monella on myös kasvot kokonaan peitettynä. Ei tarvii kun kattoa mikä laukku naisen olalla keikkuu, niin näkee mihin yhteiskuntaluokkaan hän kuuluu. Useimmat avioliitot ovat edelleen järjestettyjä, mutta nykyään morsian ja sulhanen saavat nähdä toisensa jo ennen häitä. Aiemmin tytöt naitettiin jo 12-vuotiaina, nykyisin he saavat käydä koulunsa loppuun. Häät on aika isoja, vieraita on usein yli 500. Bahrain on emiraattien "bilepaikka" ja viikonloppuisin Saudiarabiasta tulee paljon ihmisiä juhlimaan ja rellestämään.
Bahrainissa asuu paljon länsimaalaisia, joten siellä saa kävellä suht rauhassa. Toki aina vähän tuijotetaan kun on vaalea, varsinkin basaarialueilla. Se mikä mua järkyttää suuresti on että mitään ei kierrätetä vaan kaikkea tuhlataan ja paljon. Ihan ruokakaupassa tyyliin kaikki pakataan omiin pusseihin, jotka pakataan pusseihin ja ne taas pakataan pusseihin..








Onnellinen materialisti
Oiva ratkaisu bad hair daylle.










Oli kiva loma ja kaks viikkoo hujahti nopsasti. Vähän harmitti kun tuuli oli niin kova ettei voinu altaalla makoilla (oon ihan yhtä kalkkunan värinen kun lähtiessä), mutta jäipähän aikaa koluta ostoskeskuksia. Nyt olis sitten paluu työn äärelle. Alko jo olla noita apinoita ikävä.

Tytti

12 kommenttia:

  1. Ihania kuvia matkalta Tytti! <3 odotan jo omaa matkaa lämpimään. Ja tosiaan bad hair päiville kaapu olisi mainio (;

    VastaaPoista
  2. ei auta nyt yhtään mun matkakuumetta nää kuvat! :D

    sä oot ilmeisesti matkustellut paljonkin? missä kaikkialla oot käynyt ja mikä paikka on ollut sun suosikki? sellainen mitä ehdottomasti suosittelisit muillekkin :)

    VastaaPoista
  3. Jasmine: Joo mä harkitsen vakavasti ton huivin käyttöönottoa ja kaapukin olis avuks aina kun ei tiedä mitä laittaa päälle. :D

    Anonyymi: Mä koitan päästä reissuun aina kun vaan mahdollista. Usein matkataan pienemmällä budjetilla. Toki on sitten shoppailureissut erikseen :) On tullu käytyä aika monessa maassa mm. valkovenäjällä, Intiassa, Vietnamissa, Malesiassa, Indonesiassa ja sitten perus Thaimaassa, Espanjassa, Kreikassa, Portugalissa ja monessa kaupunki kohteessa. Suosikkeja on monia. Ite tykkään lomalla nähdä aitoa paikallista meininkiä mieluummin kun rötköttää hienon hotellin uima-altaalla kokolomaa. Suosikkia on vaikeeta päättää, mutta tällä hetkellä jos johonkin pääsisin, menisin pohjois Goalle hippirannalle makoilemaan. En tiedä voinko tätä ihan kaikille suositella :D

    VastaaPoista
  4. mikäs marc jakobsin ihanuus tarttui matkaan?

    VastaaPoista
  5. Classic Q Groovee <3 Oon kuolannu sitä jo jonkun aikaa netistä ja nyt oli pakko käydä hakee se. Halusin mustan ja harmitti kun oliivin vihree ja ruskee olis ollu -30% mutta kyllä se musta lähti silti mukaan.

    VastaaPoista
  6. Sulla on Tytti tosikiva tyyli. Hienoja kuvia!

    VastaaPoista
  7. mitä!!! ruskee olis ollu mun!! :D oisko se siellä tuliaiskassissa?? heh. kiva kun ootte ehjinä kotona vaikeuksista huolimatta. <3

    VastaaPoista
  8. No ei taida ihan löytyy sellasta tuolta tuliaissäkistä..

    VastaaPoista
  9. Minkä pitunen oot? ;D

    VastaaPoista
  10. "Sunni-ja Siiamuslimien välillä on kränää ja ne siellä mellakoi keskenään"
    Kyse ei todellakaan ole mistään "kränästä" vaan Bahrainin kansan demokratialiikkeen kukistamisesta vallassa olevan hallitsijasuvun toimesta.
    Valitettavasti länsimaita ei näytä kiinnostavan kun on kyse öljystä vs. ihmisoikeudet.
    Se ei näytä haittaavan teitä kosmopoliitti-pissiksiä, kunhan saatte tyydytettyä kyltymätöntä mielihyväänne tavaroiden ja "elämysten" täyttämässä maailmankatsomuksessanne.

    http://areena.yle.fi/video/1331847329418

    VastaaPoista
  11. Katsoinkin ton dokkarin jo aikasemmin viikolla kun se tuli (vaikka mielestäsi asia ei yhtään mua kiinnosta). Olen kyllä perehtynyt aiheeseen enemmänkin, mutta se ei tosiaan kiinnosta näitä "kosmopoliitti-pissiksiä" jotka blogiamme lukee, niin en asiaa ruvennut tarkemmin selittämään. Sori jos sua häiritsi mun "tiivistys" selittää että paikalla oli havaittavissa jännitettä heidän välillä.

    VastaaPoista